Startside Ophav Biskop Plum Gullaschbaronen Foto Kontakt

 

Harald Plum Tjenerdrengen Gaser.htm
Tjenerdrengen
Erik Braagaard
En dansk modist og designer
1912 - 2004

Tekst, tegning, foto og layout:
© Vivian Hvenegaard


Bogen kan hentes i gratis PDF-format på
Hvenegaards Forlag

"Hvad blev der af Gullashbaron Harald Plums tjenerdreng?"
Spørgsmålet førte til overraskende slægtsforskning.
Erik Braagaard forblev tilsyneladende ukendt i Danmark,
mens han blev en særdeles højagtet modist i Paris og New York,
ja, sågar i det meste af verden.

 

Under mit slægtforskningsarbejdet til bogen Fruentimmerne fra Pallehuset, som blev udgivet i 2011, opdagede jeg til min overraskelse, at direktør og overretssagfører Harald Skovby Plum, R. af Dbg. var en af de såkaldte gullashbaroner under 1. verdenskrig 1914-18. Han var fætter til min mands farmor, Charlotte, men vi havde aldrig hørt om hans liv og levned. Vi forhørte os hos den sidste, der kunne huske ham, Jens’ faster Dagmar, der dengang var 93 år. Men uha, vi fik en bestemt irettesættelse: ”Ham taler man ikke om!” – og så var der lukket. I familien var emnet Harald Plum tabu, til trods for at de havde haft en del med ham at gøre, mens han levede. Heldigvis lå der masser af oplysninger om Harald Plum på nettet, som vi kunne undersøge.

Senere så vi i avisen, at der var guided tur til øen Thorø, som Harald Plum havde ejet. Det var med Plumeksperten Esben Brage, som også fandt eventyret Tællelyset, af H. C. Andersen i en arkivkasse med Plum-materiale . Esben havde hurtigt spottet Jens, som en af Plum-slægten blandt tilhørerne. Venskabet er fortsat, og vi har siden udvekslet ”fund”, når vi fandt noget af interesse.
For nylig ville jeg kort opsummere forløbet omkring Harald Plums selvmord på Thorø den 24. oktober 1929 og bemærkede, at han havde ansat en 17-årig tjenerdreng ved navn Karl Erik Georg Braagaard. Han omtales ved forhøret i obduktionsrapporten:
[Harald Plum] (HP) laa i Sengen den 23. om Morgenen, da Tjenerdrengen Carl Erik Georg Braagaard Kl. ca. 8.00 var inde med The til ham. Da Tjeneren havde givet [HP] Theen, gik han atter ud fra Soveværelset, og [HP] var da alene. Da Tjeneren og Stud. med. Preben Plum , som også boede paa Thorø, den 23. Kl. ca. 8.30 ville gaa ind til [HP], var Døren til Soveværelset aflaaset, og til trods for, at de begge bankede på for at komme ind, vilde [HP] ikke lukke op. Kort efter hørtes der inde fra [HP’s] Værelse en lyd, "som om et Bord faldt", og der hørtes en Jamren inde fra Soveværelset…
- læs mere på Hvenegaards Forlag 

 

 

 


Webmaster
© 1999-2015 Hvenegaards Forlag
Vivian Hvenegaard,  
Kertevej 26, Kerte, 5560 Aarup
vivian@me-cfs.info
OBS! 
Fralæggelse/disclaimer:
Denne hjemmeside er offentliggjort uden garanti for indholdet. 
Det er brugerens eget ansvar at forholde sig kritisk til hjemmesidens indhold.